TAlentencollege Noord

Het topsportbeleid van NOC*NSF richt zich op een vaste positie bij de tien beste landen van de wereld. Belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat topsporters zich optimaal kunnen voorbereiden op hun topsportprestaties. Het ministerie van VWS, NOC*NSF en de sportbonden hebben daarom ingezet op het bij elkaar brengen van topsportprogramma’s op een locatie met de beste faciliteiten.

Onder de naam Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO), werden in 2009 vier TeamNL centra opgericht op vier plaatsen; in Amsterdam, Papendal, Eindhoven en Heerenveen. Inmiddels zijn dit vijf centra geworden, Metropool is erbij gekomen en de naam CTO is inmiddels verdwenen en valt alles onder de noemer TeamNL centrum. Uniek aan deze centra is dat trainingsfaciliteiten, huisvesting, onderwijs, (para)medische en andere specialistische begeleiding dicht bij elkaar te vinden zijn. Als topsporter kun je daardoor helemaal bezig zijn met trainingen en wedstrijden. Er wordt geen tijd meer verspild aan reizen en het zoeken naar accommodatie en begeleiding die je nodig hebt. Binnen het TAlentencollege NOORD (TAN) in Heerenveen organiseren wij het onderwijs zodanig, dat het voor sporters mogelijk is om hun duale carrière vorm te geven. Sporten op topniveau en het behalen van een diploma op het best passende niveau. 

TeamNL centrum NOORD (Heerenveen)

Sportbonden kiezen ervoor om hun topsportprogramma van de senioren en de junioren onder te brengen bij een TeamNL centrum. Op dit moment zijn dat in Heerenveen:
KNGU: Turnen dames en heren
KNSB: Langebaan dames en heren, Shorttrack dames en heren

TeamNL centrum NOORD biedt faciliteiten voor sporters die in een topsportprogramma van de aangesloten bonden zitten (S- en S-1-programma`s) waarbij de sporters beschikken over de juiste talentstatus.  

Onderwijs combineren met topsport

Onderwijs is voor veel topsporters vaak een groot struikelblok. Je wilt alles uit je topsportcarrière halen, maar ziet ook dat werken aan een maatschappelijke carrière vroeg of laat belangrijk is. Het normale onderwijs past niet altijd in de volle trainingsschema’s die topsporters draaien, waardoor ze genoodzaakt zijn een keuze te maken, of voor school óf voor de sport. TAlentencollege NOORD in Heerenveen kan het onderwijs zo aanbieden dat het goed samengaat met de ambities van de topsporter. 

TAlentencollege NOORD (TAN)

Topsportende leerlingen, die van NOC*NSF status hebben gekregen en trainen binnen een officieel bondsprogramma van één van de bij TeamNL aangesloten sportbonden, kunnen worden toegelaten op de TAN. Alleen die sporters / leerlingen komen voor de onderwijsvoorziening TAN in aanmerking.

Bij de TAN is veel anders, anders dan in het reguliere (top)sporttalent-onderwijs.
Er wordt wel gebruik gemaakt van de (top)sporttalent-licentie en de (top)sporttalent-faciliteiten, maar vanuit die mogelijkheden is een onderwijssysteem opgezet met als uitgangspunt sport en school zo goed mogelijk combineren. De schooltijden worden afgestemd op de trainingstijden, stages en de wedstrijden. Er is dus een maatwerksysteem ontwikkeld, toegesneden op de individuele sporter/leerling. Het rooster wordt ook afgestemd met trainers en vormt de basis voor de invulling op school. De leerling wordt de afgesproken uren op school verwacht en van de tijden kan alleen in overleg met de studiecoach afgeweken worden. 

Elke leerling werkt zelfstandig, ondersteund door een persoonlijke studiecoach, aan een eigen leertraject. Er worden doelen per periode gesteld waar je als leerling aan gaat werken. Je studiecoach is de persoon die je elke week ziet voor een evaluatiemoment. Je kijkt welke taken gelukt zijn die week en welke zaken nog niet gelukt zijn. Aan de hand van dit gesprek kunnen er nieuwe doelen gesteld worden voor de week. 

Het jaarprogramma van een studiejaar wordt in vier periodes verdeeld, evenals de te maken toetsen. Per week worden de leeractiviteiten gepland met als afsluiting de toetsen. Iedere leerling werkt op die manier aan zijn / haar eigen weekprogramma op zijn / haar eigen moment! De toetsweken duren op de TAN twee weken, waarbij de studiecoaches ruim op tijd (meestal vijf weken) een voorstel doen welke toetsen wanneer worden gemaakt. Samen met je persoonlijke studiecoach bekijk je het voorstel en kun je in overleg afwijken, mocht daar qua sport aanleiding voor zijn. 

De leerling wordt op de TAN begeleid door de studiecoach naar een zelfstandige, zelfregulerende, actieve werkhouding. Bij het intakegesprek is dit een belangrijk aandachtspunt. Uitleg en instructie over de vakleerstof wordt structureel en/of op verzoek door een vakcoach gegeven. Middels digitale studiewijzers aangevuld met links naar PowerPoints, filmpjes en animaties wordt de leerstof zoveel mogelijk plaats- en tijdsonafhankelijk aangeboden. Je wordt door je studiecoach verder begeleid in het goed communiceren met vakdocenten, studiecoaches en je trainers. Dit helpt je om sport en onderwijs goed te combineren, maar dit bereid je ook goed voor op een toekomst na het onderwijs. 

Er is dus een individueel rooster waarin de vaste afspraken met vakdocenten zijn opgenomen. 
Er is een grote studieruimte waar de leerlingen, op de tijden die passen in hun dagrooster, werken aan hun taken. De meeste leerlingen trainen twee keer per dag en zijn ongeveer tussen 11.00 en 14.30 uur op school. Het einddoel is, net als bij het (top)sporttalent-onderwijs, het behalen van een regulier diploma op het niveau dat bij de leerling past. Voor mavo (vmbo-t) t/m vwo in het voortgezet onderwijs is het mogelijk om op deze manier aan het examen deel te nemen.

Heb je nog vragen?
Neem gerust contact op met een van de (top)sporttalenten-begeleiders van OSG Sevenwolden (via het centrale telefoonnummer (0513) 657385 of per e-mail). Onder downloads staan (onder het kopje TopSport) aanvullende documenten:

Zelfbewust en wereldwijs